Co (a czego) pić do posiłków dla lepszego trawienia
Kiedy jemy, nasz żołądek potrzebuje wystarczającej ilości kwasu solnego (HCl), aby rozkładać białka, aktywować enzymy trawienne i chronić nas przed szkodliwymi mikroorganizmami. Jednak picie dużych ilości płynów podczas posiłków – zwłaszcza zimnych – rozcieńcza soki żołądkowe, co może:
- spowolnić trawienie,
- zaburzać wchłanianie składników odżywczych,
- powodować uczucie ciężkości, gazów lub refluksu.
Jest to szczególnie trudne w przypadku ciężkich posiłków – na przykład klasycznego letniego połączenia: tłuste grillowane mięso + lodowate piwo . Organizm jest obciążany zarówno pod względem trawienia, jak i termoregulacji.
Co możesz spróbować
Wszyscy jesteśmy różni – niektórym nie przeszkadza picie jedzenia, podczas gdy inni mogą uznać zmianę nawyków za znacznie korzystniejszą. Wypróbuj ten mały letni eksperyment:
- Najlepiej nie pić napojów na 30 minut przed posiłkiem i w jego trakcie – jeśli już to robisz, wybieraj niewielką ilość ciepłego napoju (np. herbaty lub ciepłej wody z cytryną).
- Po jedzeniu nie śpiesz się – nie pij dużych ilości alkoholu i nie pij napojów z lodem.
Możesz zauważyć, że czujesz się lżej, nie masz kamieni w żołądku, a trawienie przebiega sprawniej.
Wypróbuj to przez kilka dni i sam zobacz, czy ma to sens dla Twojego organizmu.
Spodobała Ci się ta wskazówka? Zapisz się do newslettera „Road to 100” i odkryj więcej prostych nawyków dla zdrowia na dłuższą metę.
Zapisz się do newslettera